J.Babjak: Ľudia by sa počas Vianoc mali sústrediť na ich podstatu

25.12.2010 Prešov

Prešov 25. decembra (TASR) – Vianoce sú predovšetkým oslavou narodenia Božieho syna, ktorý prišiel na tento svet, aby sa obetoval za ľudí a otvoril im cestu do večného života.
Prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka mrzí, že mnohí ľudia pozerajú na ne iba povrchne a sústreďujú sa na akýsi obal. Dostatok jedla, pekná výzdoba a darčeky, podľa neho, síce k Vianociam patria, ale nemôžu nahrádzať ich hlavnú podstatu.
\"Chcel by som všetkým ľuďom v našej vlasti popriať skutočne požehnané vianočné sviatky, aby sa dokázali sústrediť na to podstatné, a to na Ježiša Krista, aby ho oslávili svojou prítomnosťou v chráme, ale najmä tým, že sa zrieknu hriechu a prijmú jeho milosť a jeho dary, \" povedal arcibiskup Babjak. Tvrdí, že všetci túžime na tomto svete po šťastí, ale často konáme proti tejto túžbe.
Ľudia by preto, podľa Babjaka, mali otvoriť srdcia aj pre svojich blížnych. Je potrebné, aby vedeli blížnych milovať, naučili sa veľa odpúšťať a mať trpezlivosť pre ich slabosti.
Arcibiskup pripomenul, že v týchto dňoch lásky a pokoja by sa nemalo zabúdať na sociálne odkázaných spoluobčanov, najmä na tých, ktorí či už vlastným zavinením, alebo za iných okolností prišli o strechu nad hlavou, prípadne sa dostali na okraj spoločnosti. V neposlednom rade treba myslieť aj na deti, ktoré nemajú to šťastie, aby žili vo vlastných rodinách.
\"Je dôležité, aby sme si našli čas aj pre tých, ktorí sú chorí a pripútaní na lôžka. Treba pri nich pobudnúť, porozprávať sa s nimi, priniesť malú pozornosť, ale hlavne prejaviť lásku, a to, že na nich myslíme, \" dodáva Babjak. Myšlienky by ľudia mali venovať aj tým, ktorí sa obetujú pre dobro iných.
Podľa neho by sa nemalo zabudnúť na tých, ktorí boli v tomto roku postihnutí povodňami a teraz žijú v provizórnych podmienkach. \"Aby sme aj týchto ľudí vnímali a ponúkli im svoju lásku, blízkosť a pomoc, \" uviedol arcibiskup. Zároveň pripojil želanie pokojných sviatkov aj pre zdravotníkov, záchranárov, hasičov, vojakov a policajtov, ale aj všetkých ostatných, ktorí budú v týchto dňoch pracovať.
 

Vyberte región